Ανάρτηση Δασικών Χαρτών και Υποβολή αντιρρήσεων

Νέα ανάρτηση δασικών χαρτών και υποβολή αντιρρήσεων από τις 22 Ιουνίου 2018

Παράταση εώς τις 31 Ιουλίου 2018 για τις αναρτήσεις που έληγαν 31 Μαΐου 2018

Οι αντιρρήσεις παρατείνονται ως τις 31/7/2018 για τις περιοχές:

 1. Ανατολικής Αττικής
 2. Αρκαδίας
 3. Δυτικής Αττικής
 4. Ζακύνθου
 5. Ημαθίας
 6. Θεσσαλονίκης
 7. Θεσπρωτίας
 8. Καβάλας
 9. Καρδίτσας
 10. Κιλκίς
 11. Κυκλάδων
 12. Λάρισας
 13. Λέσβου
 14. Μαγνησίας
 15. Ξάνθης
 16. Πειραιά
 17. Πέλλας
 18. Σερρών
 19. Τρικάλων
 20. Φλώρινας
 21. Χανίων
 22. Χίου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 170881/1338/13.06.2018 (ΑΔΑ: 6Ω9Ψ4653Π8-ΧΒ9) τη Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων θα προχωρήσει στην ανάρτηση του δασικού χάρτη για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της, δηλαδή για το σύνολο της Π.Ε. Τρικάλων.

Την ίδια ημέρα, η Διεύθυνση Δασών Καβάλας θα αναρτήσει το δασικό χάρτη ορισμένων προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Καβάλας ενώ η Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής το δασικό χάρτη των περιοχών Νέας Περάμου, Οινόης, Βίλια, Ερυθρές, Κορυδαλλού, Ελευσίνας και Μαγούλας.

Για τις νέες αναρτήσεις, η διάρκεια υποβολής των αντιρρήσεων θα είναι 105 ημέρες από την ημέρα ανάρτησης του εκάστοτε δασικού χάρτη.

Η υποβολή αντιρρήσεων είναι η διαδικασία η οποία δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να ασκήσει αντιρρήσεις επί του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη, εφόσον έχει έννομο συμφέρον και η ιδιοκτησία του έχει χαρακτήρες μορφής/κάλυψης ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ, ΧΑ,ΑΧ, ΠΔ, ΠΧ. Το τμήμα για το οποίο υποβάλλεται αντίρρηση δεν κυρώνεται στον Δασικό Χάρτη και ο χαρακτήρας του δεν καθίσταται τελεσίδικος, αλλά οδηγείται ενώπιον των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Σε περίπτωση τελεσίδικου χαρακτήρα τότε το ακίνητο σας ενδέχεται να διεκδικηθεί και να δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως περιουσία του Δημοσίου καθώς τα δάση και οι δασικές (και χορτολιβαδικές) θεωρούνται δημόσια εκτός αν ο πολίτης αποδείξει το αντίθετο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την διαδικασία και τις περιοχές ανάρτησης Δασικού Χάρτη μέσα από την ιστοσελίδα της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. http://www.ktimatologio.gr/Pages/Default.aspx

Η εταιρία Geotopo-Διπλ.Μηχανικοί, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένο επιστήμονα Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο με εμπειρία σε ζητήματα δασικής νομοθεσίας, αναλαμβάνει την διερεύνηση, υποβολή, τεκμηρίωση και υποστήριξη των Αντιρρήσεων σας κατά των Αναρτημένων Δασικών Χαρτών αλλά και την υποβολή Αίτησης Διόρθωσης Πρόδηλων Σφαλμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Συνοπτικά οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι :

Ηλεκτρονική Υποβολή Αντίρρησης

 • Εντοπισμός και οριοθέτηση του/των γεωτεμαχίων στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε.
 • Ενημέρωση και καθοδήγηση του ενδιαφερόμενου σχετικά με τις κινήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν
 • Συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων
 • Τεκμηρίωση των τμημάτων όπως αυτά εμφανίζονται στον Δασικό Χάρτη
 • Συλλογή και προετοιμασία των απαραίτητων δικαιολογητικών
 • Αποστολή φακέλου στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ).

Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης Φωτοερμηνείας

Προκειμένου να τεκμηριωθεί ολοκληρωμένα και επιστημονικά η αντίρρηση του ενδιαφερόμενου υπάρχει η δυνατότητα να συνοδευτεί από Τεχνική Έκθεση Φωτοερμηνείας.

Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων

Οι αντιρρήσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν από τις αρμόδιες από τον νόμο τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων, οι οποίες θα συγκροτηθούν για το σκοπό αυτό. Οι ΕΠ.Ε.Α. αποτελούνται από: α) έναν (1) δασολόγο ως Πρόεδρο, β) ένα (1) δασολόγο ή δασοπόνο ή γεωπόνο Π.Ε. ή Τ.Ε. ή τοπογράφο Π.Ε. ή Τ.Ε. και γ) ένα (1) δικηγόρο.

Back to top