Νέα

Νέα Ανάρτηση Δασικού Χάρτη των τοπικών/δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων

forest maps greece ktimatologio

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 20978/23-2-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά (ΑΔΑ: Ω2ΕΙΟΡ1Κ-2ΧΖ) αποφασίστηκε η ανάρτηση του θεωρημένου δασικού χάρτη των τοπικών / δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Ελληνικό Κτηματολόγιο (ktimanet.gr)

Η περίοδος των αντιρρήσεων ξεκινάει στις 12-3-2021, ημέρα Παρασκευή και διαρκεί 105 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας είναι η 25-6-2021, ημέρα Παρασκευή. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία επεκτείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 15-7-2021, ημέρα Πέμπτη.

Δικαίωμα αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον έχουν εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα στις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη.

Οι αντιρρήσεις πραγματοποιούνται από τους πολίτες που αμφισβητούν το χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων που εμφανίζονται στο χάρτη, την ορθή απεικόνιση, εφαρμογή και ισχύ των πράξεων της Διοίκησης και της σύννομης αλλαγής χρήσης αυτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για τις περιοχές όπου υπάρχει κυρωμένος χάρτης και αναρτάται εκ νέου αναμορφωμένος δασικός χάρτης, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτούμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς το τμήμα που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων.

 Η υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνον ηλεκτρονικά στον ειδικό ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ελληνικό Κτηματολόγιο (ktimanet.gr)

Ερωτήσεις -Απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες

Τι είναι δασικός χάρτης;

Είναι ο χάρτης που απεικονίζει τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές και μη, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Για να καθοριστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων (δασικός ή μη) λαμβάνεται υπόψη τόσο η μορφή που είχε στο παρελθόν όσο και η μορφή που έχει τώρα.

Ποια είναι η διαδικασία ολοκλήρωσης ενός δασικού χάρτη;

  1. Σύνταξη ( κατάρτιση ) του δασικού χάρτη από αρμόδιους μελετητές.
  2. Έλεγχος και θεώρηση του καταρτισμένου δασικού χάρτη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.
  3. Δημοσιοποίηση (ανάρτηση) του δασικού χάρτη.
  4. Υποβολή αντιρρήσεων εφόσον υπάρχουν
  5. Οριστικοποίηση του δασικού χάρτη για τις περιοχές όπου δεν έχουν  υποβληθεί αντιρρήσεις και δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ (μερική κύρωση)
  6. Εκδίκαση αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές και διόρθωση του δασικού χάρτη
  7. Οριστικοποίηση του δασικού χάρτη στο σύνολο μιας περιοχής και δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ (ολική κύρωση)

Τι είναι η ανάρτηση του δασικού χάρτη;

Είναι η δημοσιοποίηση του δασικού χάρτη στον ισότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να ελέγξουν το δασικό ή μη χαρακτήρα του ακινήτου τους και σε περίπτωση που διαφωνούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Γιατί είναι σημαντικό να ενημερωθώ για την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη;

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας το οποίο επηρεάζει τις χρήσεις γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ελεγχθεί ο χαρακτήρας της κάθε έκτασης ώστε σε περίπτωση λαθών να υποβληθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες ο τυχόν λανθασμένος χαρακτήρας θα οριστικοποιηθεί με την κύρωση του δασικού χάρτη.

Ποιος έχει δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον (π.χ. κυριότητα, μίσθωση ενός ακινήτου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για τις περιοχές όπου υπάρχει κυρωμένος χάρτης και αναρτάται εκ νέου αναμορφωμένος δασικός χάρτης, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτούμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς το τμήμα που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων

 

Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων και διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων;

Η προθεσμία ξεκινάει από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί αυστηρά 105 ημερολογιακές ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού διαρκεί 20 ημέρες επιπλέον δηλαδή 125 ημέρες.

Πως γίνεται η υποβολή αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη;

Η υποβολή των αντιρρήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, στον ειδικό ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ελληνικό Κτηματολόγιο (ktimanet.gr)

Σε περίπτωση που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, και για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) δέχονται κοινό μόνο κατόπιν ραντεβού.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen + 17 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.